Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Cinque Terre

Vijf dorpjes aan de bloemenrivièra die tot de werelderfgoedlijst behoren

Cinque Terre zijn vijf dorpjes die naast elkaar liggen aan de kust van Ligurië. Deze middeleeuwse dorpen zijn vanwege hun bebouwing met historische, kleurrijke huisjes opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst in 1997. De dorpen die bij de Cinque Terre horen zijn: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Bereikbaarheid

De dorpen zijn lastig bereikbaar met de auto vanwege hun ligging op de rotsen. Er zijn beperkte parkeerplekken beschikbaar in de buurt van Monterosso al Mare en Vernazza. Vanaf deze parkeerplaatsen lopen wandelpaden naar de dorpen. Alle dorpjes zijn volledig autovrij vanwege hun ligging en om de authenticiteit van de dorpen te bewaren. Met de trein is Cinque Terre beter te bereiken. Tussen Genua en Pisa rijdt een stoptrein die in alle dorpjes van Cinque Terre stopt. Je kunt ervoor kiezen om met de trein in elk dorpje te stoppen, maar er is ook een wandelpad die de dorpen met elkaar verbindt, de sentiero azzurro. Vanaf La Spezia is het ook mogelijk om een veerboot naar de Cinque Terre te nemen.

De dorpen

Monterosso al Mare is het grootste dorp, met zo’n 1500 inwoners. Het beschikt over een haventje met kleurrijke bootjes en een klein zandstrand waar je in de zomer lekker kunt zonnen. Naast Monterosso ligt Vernazza, het meest steile dorp van de vijf. De straten zijn met elkaar verbonden door trapjes, waardoor je steeds hoger komt en een steeds mooier uitzicht hebt. De 14e-eeuwse Santa Margherita kerk is zeker een bezoekje waard.

Corniglia is het kleinste dorpje en om het centrum te bereiken is er wat inspanning nodig. Naar het centrum loopt een grote stenen trap met maar liefst 382 treden. Maar dan heb je ook wel een prachtig uitzicht op een relatief rustige plek, want veel toeristen laten dit dorpje links liggen vanwege de klim.
Na Corniglia kom je in het vissersdorpje Manarola, het oudste dorp van de Cinque Terre. Het mooiste uitzicht heb je hier vanaf de San Lorenzo kerk.
De weg van Manarola naar Riomaggiore wordt de Via dell’Amore genoemd, de weg van de liefde. Er staan veel bankjes waar je in het avondlicht van romantische uitzichten kunt genieten. Riomaggiore is het makkelijkst bereikbaar en is daardoor wat meer toeristisch. Het heeft een kiezelstrandje en er zijn winkeltjes met lokale producten.

Bloemenriviera.nl