Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

De lekkerste gerechten van de Bloemenrivièra

De Italianen staan bekend om hun lekkere kookkunsten. Zo zijn ze erg goed in het maken van pizza’s, pasta’s en de beste lasagnes. Maar wist je dat de Bloemenrivièra ook een specifieke keuken kent? De Bloemenrivièra ligt in de streek Ligurië waar ze heerlijke gerechten maken met de lokale ingrediënten die de inwoners verbouwen. Veel van deze lokale gerechten zijn wit waardoor deze keuken bekend staat onder de naam cocina bianca. Maar naast deze witte gerechten zijn er ook genoeg andere heerlijke gerechten waar de restaurants in Ligurië wel raad mee weten. Kijk met me mee naar de lekkerste gerechten van Ligurië.

Focaccia

Focaccia is een typisch gerecht uit de streek Ligurië. We gaan kort kijken naar de geschiedenis van dit brood om te ontdekken waarom ze dit gerecht bedacht hebben. Ligurië heeft altijd al een probleem gehad met het bakken van broden. Dit komt omdat er in deze streek een zeewind is waardoor er een hoge luchtvochtigheid ontstaat. Door deze hoge luchtvochtigheid kon het deeg niet goed rijzen en wilde de korst van het brood slecht hard worden. Ook bleef het binnenste gedeelte van het brood altijd vochtig waardoor de broden kort na het bakken al begonnen te schimmelen. Gelukkig kwamen de inwoners met een hele smakelijke oplossing, een pannenkoek van ongegist deeg. Deze pannenkoek kun je direct uit de oven eten. Hiermee was de focaccia geboren. Om de pannenkoek wat meer smaak te geven besprenkelden ze de pannenkoek met olijfolie en wat zout. Dit brood moet wel een van de lekkerste gerechten van de Bloemenrivièra zijn.

Een van de lekkerste gerechten van de Bloemenrivièra namelijk focaccia brood
Foto van Haley Truong via Unsplash

Pasta pesto

Bijna iedereen heeft wel eens pasta pesto geproefd maar nergens smaakt dit gerecht zo lekker als in Ligurië. In deze streek maken ze de pesto klaar op een manier zoals niemand dat doet. De wereldkampioen pesto maken woont dan ook in deze regio. Naast het authentieke pestorecept staan de Italianen ook bekend als de beste pastamakers ter wereld. Het is gebruikelijk voor elke kustplaats aan de Bloemenrivièra om een eigen versie van de pasta pesto te maken. Zo variëren de gerechten van spaghetti tot gnocchi of minestrone. Dit gerecht is zeker het proberen waard!

Pasta pesto impressie
Foto van Eaters Collective via Unsplash

Burrida

Ondanks dat de zee in deze streek weinig vis oplevert, hebben de inwoners van Ligurië toch een recept weten te maken van de vis die ze hadden. Er komen wel veel weekdieren voor waardoor er ook een groot aantal mosselkwekerijen te vinden zijn. Burrida is een soep waarbij er diverse soorten vis bereid worden in een saus van ui, ansjovis, wortels, bleekselderij, tomaten, peterselie en pijnboompitten. Dit recept is wat minder bekend in Nederland maar wanneer je de Bloemenrivièra bezoekt is deze soep echt het proberen waard!

Cantucci

Een klassiek amandelkoekje met een grote geschiedenis is de cantucci. Dit koekje heette oorspronkelijk biscotti toen het in de tijd van het Romeinse Rijk uitgevonden werd. Het koekje werd destijds veel gegeten door soldaten tijdens hun gevechten. Het bittere koekje werd zoeter gemaakt door de toegevoegde amandelen. Toen het Romeinse Rijk instortte verdwenen de koekjes ook. Maar een aantal jaren later herontdekten de inwoners van Italië de koekjes. Het koekje is oorspronkelijk herontdekt in de Toscaanse keuken maar heeft zijn weg gevonden naar de Ligurische keuken. Deze koekjes eet je vaak bij een heerlijk bakje koffie of na de maaltijd.

Een cantucci koekje met koffie
Foto van Jonathan Pielmayer via Unsplash

Welke van deze gerechten zou jij willen proberen?

Ook verliefd op de Bloemenrivièra?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Bloemenriviera.nl